Жена на 101 г., която бе заразена с коронавирус, се възстанови в Нидерландия, съобщи Ройтерс.

Болницата край Ротердам, където се е лекувала, не съобщава името на пациентката си. Жената била приета за лечение преди десетина дни със затруднения в дишането и се оказала заразена с новия коронавирус.

Тя вече е възстановена достатъчно, за да бъде изписана. Жената живее сама, но ще бъде настанена временно в дом за възрастни хора, за да бъде обгрижвана до пълното си възстановяване.

"Тя е корава дама. Чудесно е, че спазва всички препоръки - киха в лакътя си и дори ме съветва да спазваме подходяща дистанция", коментира пулмологът Сунил Рамлал.

Починалите заразени с новия коронавирус в Нидерландия нараснаха със 175 през последното денонощие до общо 1039, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите.

175 нови смъртни случаи в страната

За последните 24 часа има 845 потвърдени нови случая на зараза. Общият брой на инфектираните възлиза на 12 595. В болници са 4700 от заразените.

Броят на новите инфекции е намалял леко в сравнение с предходното денонощие, когато новите случаи бяха 884, но броят на починалите се е удвоил.

Първият случай на зараза в Нидерландия беше регистриран на 27 февруари, а първият смъртен - на 6 март. Властите въведоха редица мерки, за да ограничат епидемията, сред които препоръка към хората да си останат у дома и да работят дистанционно, когато това е възможно, затваряне на училища и заведения и спиране на културни събития. Работят само хранителните магазини и аптеките. Масовите мероприятия са забранени до 1 юни.

На улицата не трябва да се събират хора на групи от над 3 души с изключение на семействата. За нарушаване на мерките има глоби от 400 евро за физически лица и 4000 евро за компании.