Около 2000 антиправителствени демонстранти, някои от които скандираха лозунги с критики към президента Владимир Путин, преминаха днес в шествие в Санкт Петербург по повод Деня на труда, 1 май. Полицията арестува над 30 от тях за участие в неразрешен политически протест, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

В Москва, в първомайските шествия, организирани от проправителствени синдикати, участваха около 100 000 души по данни на властите. Според НПО "ОВД-инфо" в столицата са арестувани шестима души.

Снимка: БТА

В 13 селища на самопровъзгласилата се Донецка народна република в Източна Украйна имаше митинги и празнични шествия по случай 1 май. По данни на вътрешното министерство на ДНР в тях са участвали около 20 000 души, предаде ТАСС.

Малки митинги и демонстрации по случай 1 май имаше също в Киев и други големи градове на Украйна. В столицата под силен дъжд се събраха около 200 синдикалисти - около 10 пъти по-малко от заявения от организаторите брой.

Снимка: БТА

Френската полиция влезе в сблъсъци с протестиращи, които хвърляха камъни, запалиха малки пожари и потрошиха автомобили на фона на първомайските демонстрации, събрали хиляди участници при строги охранителни мерки, предаде Асошиейтед прес.

Арестувани са около 165 души.

Снимка: БТА

Полицията многократно използва сълзотворен газ, за да контролира множеството, събрало се край парижката гара "Монпарнас" за основните протести. Засега не се знае колко души са ранени.

Репортери на АП съобщават за групи хора, облечени в черно и с качулки, които крещят лозунги срещу полицията. Те са смесени с други демонстранти, носещи жълти жилетки или профсъюзни знамена.

Някои от протестиращите хвърляха камъни и други предмети по полицаите, нападнаха с ритници паркиран микробус на близка улица и потрошиха прозорците му.

Полицията съобщи, че над 9000 чанти са били претърсени като предпазна мярка, а преди марша са арестувани 165 души.

Междувременно няколко мирни демонстрации очакваха началото на марша. Френските власти предупредиха, че към демонстрациите в Париж могат да се присъединят радикални активисти и отново да избухнат проявите на насилие, белязали предишните протести на жълтите жилетки и първомайските демонстрации през последните две години.

Във френската столица са разположени над 7400 полицаи. Силите на реда наредиха над 580 магазини, ресторанти и кафенета по маршута на демонстрацията да останат затворени, както и редица станции на метрото.

Към традиционните първомайски шествия, организирани от синдикатите, се присъединиха жълти жилетки, за да изразят недоволството си от икономическата политика на президента Еманюел Макрон.

Властите са особено нащрек за облечени в черно, закачулени екстремисти, каквито се присъединиха към предишни протести и често насочват действията си към символи на капитализма или глобализацията.

Снимка: БТА

В Испания трудещи се се събират днес за демонстрации в големите градове на страната с надежда гласът им да бъде чут дни, преди действащият премиер Педро Санчес да започне преговори с други партии за сформиране на ново правителство, предаде Асошиейтед прес.

Водещите испански синдикати оказват натиск върху Санчес да отмени трудовите и фискални реформи, благоприятни за бизнеса, които са в сила от управлението на предишното консервативно правителство.

Социалистическата партия на Санчес спечели изборите в неделя, но има нужда от подкрепата на други политически сили, за да може да състави правителство и да приема закони. Премиерът ще се срещне с лидерите на три други водещи партии идната седмица.

Снимка: БТА

Преди първомайските демонстрации в десетки германски градове най-големите синдикати призоваха гласоподавателите да участват в европейските избори и да се противопоставят на национализма и крайнодесния популизъм.

Обединението на германските профсъюзи - конфедерация от синдикати с общо близо 6 милиона членове - припомни днес, че ЕС е допринесъл да се осигури мира на континента в продължение на десетилетия и е донесъл значителни ползи за милиони - от платени отпуски до защита при майчинство.

Синдикатите призоваха за амбициозни общоевропейски инвестиции за стимулиране на заетостта и растежа.

Политическите и икономически сътресения във Великобритания след вота за напускане на ЕС показват какво се случва, когато надделеят тези, които провокират страх, но нямат план за бъдещето, подчертаха синдикатите.;„

Снимка: БТА

Турската полиция арестува първомайски демонстранти, които се опитаха да проникнат на емблематичния площад "Таксим" в Истанбул въпреки забраната на властите, предаде АП. Полицията е арестувала 127 души по време на днешните първомайски демонстрации в Истанбул, съобщи ДПА, като се позовава на турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

По-рано държавната Анадолска агенция съобщи за 84 арестувани.

Властите в Истанбул затвориха днес площада за граждани и туристи, а движението бе спряно. Полицията се оправда със съображения за сигурност.

Площад "Таксим" бе затворен за първомайски манифестации от 1978 до 2010 г., след като на такъв митинг през 1977 г. при сблъсъци загинаха 37 души. Всяка година стотици хиляди работници от всички краища на Турция се стичат в Истанбул, за да положат венци на паметника на жертвите.

Днес органите на реда разрешиха само на няколко малки групи представители на синдикатите да положат венци на паметника.

Групи демонстранти, скандиращи "Първи май е "Таксим" и той не може да бъде забранен!", се опитаха да пробият полицейската блокада.