Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън предупреди Доналд Тръмп, че локдаунът, който е в сила от днес в британската провинция, където американският президент има голф игрища, не му позволява да ги посещава, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало след медийни информации за възможна визита на Тръмп в Шотландия в края на президентския му мандат.

Според шотландското издание "Сънди пост" летище Престуик в източната част на северната британска провинция е било предупредено, че на 19 януари ще пристигне самолет "Боинг 757", използван понякога от американския президент. Ден по-късно във Вашингтон ще встъпи в длъжност избраният за президент на САЩ Джо Байдън.

Според "Сънди пост" на летище Престуик има засилена активност на американски самолети, включително около "Тръмп Търнбъри" - един от двата голф комплекса на американския милиардер в Шотландия.

Говорител на летището обаче каза в отговор на въпрос на Франс прес, че не се очаква визита на Тръмп този месец.

Първата министърка на Шотландия също бе попитана днес по темата. Тя каза, че няма никаква представа за плановете за пътуване на американския президент, освен че той трябва да напусне скоро Белия дом. Пътуването до Шотландия сега е забранено, освен по неотложни причини, припомни Стърджън.

Вчера шотландските власти обявиха, че налагат карантина в региона от днес до края на месеца.

Стърджън подчерта, че новите мерки важат за всички.

да дойдеш да играеш голф в Шотландия не е причина, която аз смятам за съществена за пътуване", коментира тя.

Чуват се все повече предположения какво ще прави Тръмп в деня на встъпването в длъжност на Байдън. Президентът републиканец отказва да признае поражението си от кандидата на демократите. Ако не присъства на церемонията във Вашингтон на 20 януари, той ще скъса с традиция, датираща от повече от един век.