Първият кораб, напуснал Украйна със зърно на борда по силата на споразумението за деблокиране на търговията със земеделски култури, както и неговият товар, са в неизвестност, съобщи украинското посолство в Бейрут, цитирано от АП и БТА.

Корабът "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне, излезе от пристанището в Одеса на 1 август, след което бе подложен на проверка в Турция. Той пренася 26 000 тона царевица за храна за пилета, а дестинацията му беше Ливан. Купувачът обаче отказа товара, тъй като той бил доставен много по-късно от договореното и корабът отплава за Турция, като акостира в Мерсин на 11 август.

"Разони" за последно е бил засечен край източните брегове на Кипър преди три дни, след което тракерът му е бил изключен. Предполага се, че корабът се е насочил към Сирия, която пък е обвинявана от Киев, че внася зърно, откраднато от Украйна и превозвано до страната с руски кораби.

Според посолството на Украйна в Бейрут товарът на "Разони" е бил препродаден няколко пъти, след като ливанският купувач го отказал, и към момента не се знае нито къде е корабът, нито къде е неговият товар.

Според съобщение на Ройтерс "Разони" се е приближил към сирийското пристанище Тартус в неделя, твърдят източници от корабоплаването, след като плавателният съд е бил с изключен транспондер.

Преди това Украйна обвини Сирия, че е внесла най-малко 150 000 тона зърно, което според нея е било разграбено от украинските складове след нахлуването на Русия през февруари. Русия отрича да е крала украинско зърно.

Украйна прекъсна дипломатическите си отношения със Сирия през юни, след като Дамаск призна независимостта на източните региони Луганск и Донецк.

Украинското посолство в Ливан изпрати на Ройтерс изявление на Министерството на транспорта, в което се казва, че то "не носи отговорност за кораба и товара, след като той е напуснал Украйна, още повече след отплаването на кораба от (чуждо) пристанище".

Междувременно корабът Brave Commander ще отплава от Украйна за Етиопия през следващите дни, съобщи служител на ООН. Това ще бъде първият товар с хуманитарна хранителна помощ, насочен към Африка в рамките на Черноморската инициатива за зърно.

От началото на месеца досега от отблокираните украински пристанища са отплавали 16 кораба с общо над 450 000 тона земеделска продукция на борда, посочва АП. Смята се, че Украйна разполага с около 20 милиона тона зърно, готово за износ.