Европейският парламент се събира днес в Страсбург за първото си заседание за новия политически сезон. Предвижда се утре евродепутатите да гласуват за назначаването на Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Кандидатът за председател на ЕЦБ обаче няма да присъства на днешните дебати в ЕП. Тя е съобщила на евродепутатите, че неотложни ангажименти са я задържали във Вашингтон. Искането дебатите по кандидатурата да бъдат отложени за първата сесия на октомври, за да може да присъства и тя, бе отхвърлено в пленарна зала. 

Лагард се предвижда да заеме поста от 1 ноември, като преди това трябва да премине гласуване и в Европейския съвет. Председателят на ЕЦБ работи с мандат от осем години.

Днес ЕП ще обсъди, а в четвъртък ще гласува резолюция, свързана с външната намеса в европейския демократичен процес. Очаква се евродепутатите да отбележат, че подобна намеса, включително с кибератаки и с разпространението на дезинформация, вреди на ЕС. През март ЕП прие резолюция, в която посочи Русия, Китай, Иран и Северна Корея като главни източници на дезинформация в Европа.

В сряда евродепутатите за пореден път ще обсъдят преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Председателят на ЕП Давид Сасоли миналата седмица отбеляза, че евродепутатите имат готовност да подкрепят допълнителна отсрочка за Лондон. По неговите думи отсрочката трябва да има ясна цел - избягване на оттегляне без споразумение или свикването на втори референдум за британското членство в ЕС.

Също в сряда евродепутатите ще се произнесат по предложението да бъдат отпуснати допълнително 100 милиона евро за изследвания и за програмите "Еразъм". Предлогът е засилване на ключовите програми за конкурентоспособност на ЕС.

Ще бъде прието и решение дали ЕС да върне обратно на държавите от Общността 1,8 милиарда евро по бюджета за тази година. Посочените средства са натрупани от лихви, от наложени от ЕК глоби, както и от неизползвани средства от различните европейски програми.

В четвъртък ЕП ще обсъди ситуацията в Турция и по-специално отстраняването на избрани кметове. Ще бъде обсъдено положението на рохингите в Мианма, както и на защитниците на правата на жените в Иран и на намиращите се в ирански затвори граждани и на ЕС (с двойно гражданство).

Същия ден евродепутатите ще гласува предложения за резолюции по дебатираните случаи на нарушаване на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона в ЕС.

В петък евродепутатите ще посрещнат бившия президент на Бразилия Дилма Русеф, която ще представи Фестивала за солидарност "Манифеста".