Румънското министерство на отбраната съобщи днес, че този месец са започнали да пристигат в Румъния част от основните компоненти от първата система ракети земя-въздух с голям обсег Пейтриът, които ще влязат на въоръжение в румънските военновъздушни сили, предаде Аджерпрес.

В съобщението се посочва, че оборудването ще бъде транспортирано до Националния център за противовъздушна отбрана в Капу Мидия, окръг Констанца, където ще бъде тествано преди приемането на първата ракетна система.

Тестването ще завърши през втората половина половина на октомври и ще бъде последвано от обучение на персонала, което ще продължи и през 2021 г. с помощта на американски военни.

"С влизането на въоръжение на ракетните системи Пейтриът земя-въздух с голям обсег румънската армия ще повиши отбранителния си и възпиращ капацитет, което ще доведе до по-добра отбрана на националното въздушно пространство, което е част от въздушното пространство на НАТО", се отбелязва в съобщението.

Румъния купи от Съединените щати седем батареи Пейтриът (четири за военновъздушните сили и и три за сухопътните сили), включващи общо 450 ракети. Договорът е на стойност 3,9 милиарда долара, а доставчик е американското правителство.

Системите ще бъдат разположени в Националния център за противовъздушна отбрана в Капу Мидия, окръг Констанца, и в Полк 74 "Михай Браву" в окръг Гюргево, посочва в. "Зиарул финанчиар".

Първата система се очаква да влезе на въоръжение във военновъздушните сили през втората половина на тази година, а следващите три системи се очаква да бъдат доставени до края на 2022 г.