Първите от 1980 година жени машинисти започнаха работа в московското метро в неделя. 12-те машинисти ще обслужват влаковете по линия "Фильовская", съобщава ТАСС.

"Първите жени, управляващи електрически влакове в съвременната история влязоха в московската метролиния. Преди година влезе в сила заповед на Министерството на труда и социалната защита на Руската федерация, която сега позволява и жените-машинисти да работят в метрото", се казва в съобщението на заместник-кмета на Москва Максим Ликсутов.

Той обясни още, че работата на машиниста в метрото вече не е свързана с тежко физическо натоварване - управлението на стрелките, което преди това бе работа машинистите, сега е автоматизирано. През следващата година се планира да бъдат назначени поне още 50 жени машинисти.

Заместник-кметът заяви още, че за дамите в метрото са направени специални униформи - те са летни и зимни.

"Униформата е разработена така, че се вземат предвид желанията както на настоящите служители на метрото, така и на опита на мъжете машинисти и мненията на кандидатите за машинисти. Жените сами ще изберат в какво облекло ще е по-удобно за тях да управляват влака - в пола или в панталон", добави Ликсутов.

Московското метро вече е на второ място в света по брой работещи жени. В компанията работят над 62 хиляди служители, от които 36% - над 22 хиляди - са жени. За сравнение, в лондонското метро жените заемат само 23,5% от позициите, в Берлин - 19%, в Брюксел - 11%, в Ню Йорк - 18%, във Вашингтон - 24,1%.

Метрото в Москва спря да наема жени за машинисти в началото на 80-те години. Последната дама, на която беше поверено управлението на влак в метрото, напусна през 2014 г.

Преди години професията беше добавена към списък с работни места, които изискват твърде големи физически възможности или са опасни за дамите.

Сега това беше променено и професията бе премахната от този списък заедно с други работни места, включително шофьори на камиони и шкипери на кораби - след като голяма част от физическите аспекти на позицията станаха автоматизирани.

В съвместно изявление кметът на Москва Сергей Собянин и транспортният отдел на града заявиха, че 12 от 25 жени, присъединили се към мрежата, са завършили обучението си, получили са разрешителни и са готови да поемат "първите пътници".

Днес повечето от московските метролинии експлоатират модерни и комфортни влакове Москва и Москва-2020, а услуги в метрото се извършват в съответствие с най-високите световни стандарти.