Израел пое днес отговорност за първите си въздушни удари в Ливан от години, заявявайки, че те са били насочени към ракетни пускови установки, след обстрел от Южен Ливан към Северен Израел, предаде Франс прес.

"Бойни самолети на армията нанесоха удари по пускови установки и инфраструктура в Ливан, откъде бяха изстреляни ракети с терористична цел", посочи израелската армия в кратко комюнике.

Израелските военновъздушни сили редовно бомбардират предполагаеми позиции на палестинското ислямистко движение Хамас в ивицата Газа. Те нанасят и удари по позиции на проирански групи в съседна Сирия. Но последните въздушни удари в Ливан датират от 2014 г., потвърди израелската армия пред АФП.

Вчера от Южен Ливан към Северен Израел бяха изстреляни три ракети. Две от тях паднаха на израелска територия, а третата не прекоси границата.

Израелски пожарникар се опитва да потуши пожар, причинен от ракета, изстреляна от Ливан в израелска територия в близост до северния израелски град Кириат Шмона,

Снимка: AP/БТА

Малко след това израелската армия нанесе три серии от удари в съседен Ливан. Израелското министерство на отбраната заяви, че министър Бени Ганц е поискал да бъде отправено "твърдо послание" към Временните сили на ООН в Ливан /ЮНИФИЛ/, разположени в Южен Ливан на границата с Израел.

Силите на ООН са в Ливан от 1978 г., като от 2006 г. насам наблюдават границата с Израел, заедно с ливанската армия. Те следят за прилагането на резолюция 1701 на Съвета за сигурност, приета след войната между Израел и ливанското движение Хизбула.

Шиитската групировка не е коментирала ударите.

Командващият мисията на ООН ген. Стефано дел Кол призова страните "да прекратят огъня и да проявят максимална сдържаност, за да се избегне ескалацията, особено на тази тържествена годишнина".

На 4 август м.г. в пристанището на Бейрут избухнаха стотици тонове амониев нитрат. Експлозията отне живота на 214 души, рани над 6500 и опустоши квартали на ливанската столица, в страна, обхваната от най-тежката социално-икономическа криза в историята си, припомня АФП.