През последните 24 часа израелски сухопътни сили са навлезли в ивицата Газа, съобщиха Силите за отбрана на Израел днес - преди очакваната сухопътна офанзива в гъстонаселената палестинска територия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ройтерс отбелязва, че това са първите подобни акции след нападението на ислямисткото движение "Хамас" срещу Израел от анклава в събота, 7 октомври.

"През последните 24 часа сили на израелската армия са извършили локални набези навътре в територията на ивицата Газа" за издирване на "терористи" и оръжия, се казва в изявлението. По време на тези операции бяха положени усилия и за "откриване на изчезнали лица", отбеляза израелската армия.

В изявлението се казва още, че израелската армия също така е "ликвидирала терористични клетки и инфраструктура", включително "клетка на "Хамас", която е изстреляла противотанкови ракети към израелска територия".

Пехотни и танкови части на израелската армия са участвали в набези в Газа, целящи откриване на изстрелващи ракети клетки и получаване на информация за местонахождението на заложници, съобщиха израелски военни, цитирани от Ройтерс.

Израелската армия твърди, че значителен брой цивилни жители на Газа за започнали да се придвижват на юг, "за да се спасят" и че израелски военни са потвърдили наличието на най-малко 120 пленници в анклава.

Войсковите сили за отбрана на Израел твърдят също, че досега почти няма жертви на ракетния обстрел на "Хамас" срещу еврейската държава, тъй като населението изпълнява стриктно заповедите за укриване в бомбоубежищата.

Същевременно наблюдателен пост на ливанската армия по границата с Израел е бил поразен при израелски обстрел, съобщиха трима източници от Ливан за Ройтерс, след като израелските въоръжени сили предупредиха за предполагаемо въоръжено проникване, на което са отговорили с артилерийски огън.

По-късно Израел каза, че тревогата е фалшива, а жителите на село в близост до границата, които бяха инструктирани да се приберат по домовете си и да заключат вратите, бяха уведомени, че отново могат да излязат навън.

Предупреждението бе отправено за село Ханита, което се намира само на 500 метра от границата и е разположено точно срещу ливанското село Аалма Ел Чаеб.

Няколко журналисти, включително двама от Франс прес и двама от катарската телевизия Ал Джазира, са били ранени от паднали снаряди в Южен Ливан, предаде междувременно АФП, като се позова на източници от ливанските сили за сигурност.

Впоследствие агенция Ройтерс съобщи, че неин видеооператор е бил убит в района. Исам Абдала бил част от журналистически екип на Ройтерс, който предавал пряко видеосигнал от мястото.

Общо шестима журналисти са били ранени при израелския обстрел, предаде Асошиейтед прес.

Фоторепортер на агенцията е видял безжизненото тяло на Исам Абдала.

Израел започна война срещу Газа след атаката на палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври срещу еврейската държава, и оттогава бомбардира тази малка, бедна територия, която е в състояние на пълна блокада. Най-малко 1300 израелци, повечето от които цивилни, бяха убити, а около 150 души бяха отвлечени в Газа при атаката на "Хамас".

От палестинска страна бяха убити 1800 души, включително 583 деца, а бомбардировките предизвикаха масово разселване на населението в Газа, след като израелската армия издаде заповед за евакуиране на северната част на анклава.