Двама алпинисти, един от САЩ и един от Швейцария, загинаха на връх Еверест, съобщи Seven Summit Treks, непалска компания, която организира експедиции. Те са първите жертви, откакто най-високият връх в света е отворен за алпинисти, където средно петима души умират всяка година.

Швейцарският алпинист Абдул Варайх, на 40 години, е починал от изтощение, след като е стигнал до върха. Когато двама шерпи достигнали до него с храна и кислород, вече било твърде късно.

Другият алпипист - 55-годишният американец Пууей Лю, стигнал до Хилъри степ - последното стъпало до върха. Силно изтощен и със снежна слепота, той е върнат от шерпите в лагер 4, където е починал внезапно.

През последните сезони на Еверест се наблюдава скок в броя на алпинистите. Това води до пренаселеност и дава обяснение за множество смъртни случаи.

През 2019 г. на Еверест загинаха 11 души, по-голям брой от обичайното, отчасти поради пренаселеността. Един ден 354 души бяха подредени, за да достигнат върха от южната страна на Непал и северния подход на Тибет.

За да облекчи пренаселеността, министерството на туризма на Непал обяви правила, които ограничават броя на хората, които могат да изкачат планината. На организаторите на експедициите е казано да изпращат екипи до върха строго в съответствие с номерата на разрешенията или да ограничават броя на алпинистите, които се качват наведнъж.

Снимка: YouTube sceenshot

Пандемията унищожи миналогодишния сезон, но Непал облекчи карантинните правила, за да привлече повече алпинисти, въпреки трудностите при лечението им, ако се заразят с вируса.

За тази година Непал издаде рекорден брой разрешителни за изкачване на планината, равен на 408, брой, който надхвърля рекорда от 381, регистриран през 2019 г.

В подножието на Еверест се изгради град на палатки, в който се помещават над 1000 чуждестранни алпинисти и помощен персонал, а хотелите по похода отново започнаха работа.

По-топлото време, което води до по-безопасни условия за изкачване на опасните, покрити със сняг върхове на Непал, съвпадна със смъртоносна втора вълна от инфекции на Covid-19. През последните седмици над 30 болни алпинисти бяха евакуирани от базовия лагер, въпреки че само трима бяха потвърдени, че са имали коронавирус.

Обичайните общински партита отсъстват тази година в базовите лагери, след като експедиционните групи бяха помолени да се пазят и да избягват общуването с другите. Дишането вече е затруднено на големи височини, така че всяко огнище на коронавирус сред групите за катерене може да представлява сериозни рискове за здравето.

В неделя китайските държавни медии съобщиха, че властите ще изградят "разделителна линия" на върха на връх Еверест, за да избегнат възможни инфекции по Covid-19 от алпинисти от засегнатия от вируса Непал.

Най-високият връх в света е разположен на границата между Китай и Непал, като северният склон принадлежи на Китай.

Тибетските власти съобщиха, че ще предприемат "най-строгите мерки за предотвратяване на епидемии", за да избегнат контакт между алпинисти по северните и южните склонове или на върха, съобщи официалната агенция Синхуа. Ръководствата ще поставят разделителни линии на върха, преди да позволят на планинарите да започнат изтощителното изкачване, каза ръководителят на Тибетската алпинистка асоциация, цитиран от Синхуа.

Китай забрани на чуждестранни граждани да се изкачват на Еверест от миналата година заради огнището на вируса.