Франция съобщи за първи смъртен случай на местен гражданин, дължащ се на зараза с новия коронавирус, след като в средата на месеца 80-годишна китайска туристка почина в Париж, предадоха Франс прес и в. "Фигаро".

В съобщение на министерството на здравеопазването се казва, че става дума за 60-годишен французин, чийто тест за зараза вчера беше положителен. Той бе приет в болница в Париж в много сериозно състояние и е починал тази нощ. Мъжът е пристигнал във Франция от Китай.

Има още два нови случая на зараза във Франция. Вторият е на 55-годишен французин, хоспитализиран в Амиен, който е в тежко клинично състояние.

Третият случай е на 36-годишен мъж, приет в болница в Страсбург и върнал се от Ломбардия в Италия. Състоянието му не е сериозно засега.

Досега във Франция бяха регистрирани общо 17 случая на зараза с коронавируса. Преди броени дни страната се похвали, че първите 14 заразени са били излекувани.

Ваксина срещу вируса ще има до 1 година, през април започват тестове

Разработката на ваксината срещу новия коронавирус ще бъде напълно завършена в САЩ след една година, заяви министърът на здравеопазването и на социалните служби на САЩ Алекс Азар.

"Ще можем да разполагаме с ваксината след една година. но ние възнамеряваме с допълнителни бюджетни средства да изпробваме и множество други ваксини. Ние ще поискаме за разработване на ваксини допълнителни бюджетни средства от 1 милиард долара", заяви министърът на изслушването в сенатския комитет за мерките, които трябва да вземе правителството за борбата с новия коронавирус.

Един от законодателите съобщи на министъра, че изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност на САЩ Чад Улф на други изслушвания в Сената е заявил, че американските специалисти могат да разработят ваксината за месец и половина.

"Невъзможно е това да стане за такъв кратък период, възрази Алекс Азар. Такова нещо никога не се е случвало в историята на човечеството!".

Министърът съобщи, че клинични изпитания с препарата "Ремдисивир" за борбата с новия коронавирус се извършват в Китай, САЩ и Япония.

Биотехнологичната компания "Модерна терапютикс" в Кеймбридж, Масачузетс, е създала ваксина и лекарство за новия коронавирус COVID-19, пише "Тайм". Първите количества вече са изпратени до редица медицински центрове и скоро започват тестовете върху хора.

Ваксината беше разработена за рекордно кратко време - само 42 дни след публикуването на генетичната поредица на новия COVID-19 вирус. Данните бяха публично оповестени от китайски учени в средата на януари с надеждата ваксина да бъде открита за максималко кратко време от лаборатории по цял свят.

Ваксината за COVID-19 е разработена с нов метод, който драстично скъсява технологичното време на производство. Традиционният начин е в лабораторни условия да се създаде голямо количество от вируса, след което той да бъде претворен във ваксина.

Методът на "Модерна терапютикс" има друг подход - медикаментът съдържа огромни количества mRNA. Това е генетичен материал от ДНК, който отговаря за създаването на протеини. При инжектиране в тялото, тази ваксина кара имунните ни клетки да създават конкретен протеин, който "научава" имунната ни система точно кои са клетките на COVID-19, за да ги унищожи.

"Нашата ваксина е като софтуерна програма за тялото - тя ни научава как да произвеждаме точния протеин, който да доведе до правилната имунна реакция на организма", заяви д-р Стивън Ходж, президент на "Модерна терапютикс" пред "Тайм".

Тестовете на ваксината ще започнат най-рано през април.