Мексиканските власти съобщиха за първия случай в страната на човек, болен едновременно от COVID-19 и от грип А (H1N1), предаде Франс прес.

Това е 54-годишна жена, която страда от автоимунни заболявания, хронична болест на белите дробове, и е имала рак и наднормено тегло, допълва БТА.

Пациентката е показала симптоми в края на миналия месец и е била настанена в болница. Състоянието й бе определено като стабилно.

Мексико е на четвърто място в света по брой смъртни случаи от причиняваното от новия коронавирус заболяване COVID-19 - 83 781. Регистрираните заразени са над 817 500, като страната е девета по този показател. Мексиканските власти обаче признават, че реалният брой на случаите на коронавирус е по-висок.

В същото време Словакия затяга ограниченията заради новия коронавирус, като от четвъртък носенето на маска на обществени места става задължително, предаде ДПА.

Премиерът Игор Матович обяви вчера редица спешни мерки с цел спиране на разпространението на заразата. Това стана в момент, когато Словакия регистрира първото си сериозно увеличаване на броя на случаите на коронавирус, отбелязва ДПА.

От четвъртък също ресторантите ще могат да изпълняват единствено поръчки за вкъщи, а фитнесите, плувните басейни и сауните ще бъдат напълно затворени. Хранителните магазини и аптеките ще трябва да обслужват в определени часове само възрастни хора.

Събитията, водещи до струпване на много хора, ще бъдат забранени, а спортните състезания ще се провеждат без публика. Властите все още обсъждат дали да забранят събирането на повече от шестима човека на едно място.

Словакия, с население от близо 5,5 милиона души, досега остана сравнително незасегната от пандемията. В последно време обаче броят на новите заразени в страната расте.

До момента в Словакия са регистрирани 19 850 заразени с новия коронавирус. 61 от тях са починали.