Русия регистрира първия случай на заразяване на човек с вируса на птичия грип А(H5N8) и е докладвала на Световната здравна организация, предаде Ройтерс, като цитира изявление на Ана Попова, началник на службата за защита на потребителите Роспотребнадзор.

През последните месеци се съобщаваше за поява на вируса на птичия грип H5N8 в Русия, Европа, Китай, Близкия изток и Северна Африка, но досега бяха засегнати само птиците. Други щамове като H5N1, H7N9 и H9N2 са заразявали хора.

Русия е съобщила на СЗО за заразяването преди няколко дни, заяви вчера Попова пред телевизия "Русия 24". Засега няма данни за предаване на вируса между хора, добави тя. Заразените са седем работници в птицеферма, които се чувстват добре и нямат усложнения.

Това откритие дава на света време да се подготви, като създаде тестове и ваксина, за случай, че вирусът на H5N8 стане по-вреден и придобие способността да се предава от човек на човек, добави Попова, цитирана от Франс прес. По такъв начин ще бъдем напълно подготвени, подчерта тя.

На опасност от зараза са изложени само работниците от птицефермите, заяви пред същата телевизия Александра Гамбарян, водещ научен сътрудник на научния център за изследвания и разработка на имунобиологични препарати. Болестта се предава чрез вдишване на прах, в който се съдържа вирусът, съобщи тя, като подчерта, че предаването на птичия грип чрез консумация пилешкото месо е невъзможно. Можете да бъдете "абсолютно спокойни, дори ако го изядете (пилето) сурово, което, вероятно, не правите", заяви експертът, цитиран от ТАСС.

Френското правителство увери вчера, че няма опасност от предаване на наличния в страната вирус на птичия грип H5N8 на хора. Френската агенция за санитарна сигурност извършва сравнения между щама на H5N8 в Русия и наличният във Франция.