Първият ресторант, в който клиентите хапват и пийват вино, но в стъклени кабини, отвори в Амстердам. Това се случва на фона на пандемията от коронавирус в целия свят и при решението на много страни да започнат плавно да отворят заведенията, които бяха първи затворени.

Кабинките са малки - за двама или трима - така в Нидерландия успяват да намерят пресечна точка между противоепидемични мерки и щастието на клиентите.

Служителите на този ресторант в Амстердам показват как може да обслужват с ръкавици и прозрачни шлемове, а питиетата и ястията да се поднасят след отварянето на специални плъзгащи врати на импровизираните кабини, за да се избегне максимално физически контакт между персонал и клиенти.

Единствената забележка след експеримента е, че на обяд става прекалено горещо и може да се помисли за някакво покритие.

Първоначално идеята на ресторанта била изпробвана сред членове на семейството на собственика и приятели, съобщи БНТ.

Вилем Велховен, собственик на ресторанта обясни: "Сега се учим как да почистваме, да сервираме или да отсервираме, но елегантно, за да се чувствате обгрижени и приятно. Има още много работа и практика от наша страна.

Нидерландските ресторанти остават затворени поне до 19 май и засега имат право само да приготвят храна за вкъщи. Но дори и след като получат разрешение да отворят, ще трябва да работят при намален капацитет и строги правила за социална дистанция.