Камарата на представителите на САЩ прие вчера широкообхватен законопроект за контрол върху оръжията в отговор на неотдавнашните масови стрелби в Бъфало, Ню Йорк, и Ювалди, Тексас. 

Проектът урежда повишаване на 21 години възрастовата граница за закупуване на полуавтоматични пушки и забранява продажбата на пълнители за боеприпаси с капацитет над 15 патрона, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Смята се, че това е първият по-строг проектозакон, който въвежда ограничения за ползването на оръжия.

Текстът беше приет с 223 срещу 204 гласа, разделени предимно по партийни линии. Той почти няма шанс да стане закон, тъй като Сенатът продължава преговорите, насочени към подобряване на програмите за психично здраве, засилване на сигурността в училищата и подобряване на проверките на миналото на купувачите.

Но законопроектът на Камарата на представителите дава възможност на законодателите от Демократическата партия да представят пред избирателите през ноември позицията си по отношение на политики, които според социологическите проучвания се ползват с широка подкрепа.

"Не можем да спасим всеки живот, но, Боже мой, не трябва ли да се опитаме? Америка, ние те чуваме и днес в Камарата на представителите предприемаме действията, за които настояваш", каза Вероника Ескобар, демократка от Тексас.