Иск срещу американската компания Боинг беше подаден в американски федерален съд. Това както изглежда е първото съдебно дело срещу компанията заради катастрофата със самолет Боинг 737 Макс 8 на Етиопиън еърлайнс в Етиопия на 10 март, предаде Ройтерс.

В катастрофата загинаха 157 души. Машината летеше към Найроби.

Искът срещу Боинг е заведен във федерален съд в щата Илинойс от семейството на Джаксън Мусони, гражданин на Руанда, загинал в катастрофата. В иска се твърди, че Боинг, който е производител на катастрофиралия самолет, е проектирал дефектно системата за автоматичен контрол на полета.

Самолетите Боинг 737 Макс бяха спрени по целия свят след катастрофата, станала пет месеца след катастрофа с индонезийски самолет от същия модел, в която загинаха 189 души.

Вчера Боинг каза, че е препрограмирал софтуера за самолетите 737 Макс, за да предотврати грешки в данните за полета да задействат системата за контрол на полета, за която се подозира, че е била замесена в двете катастрофите. Промените, обявени от Боинг, ще дадат на пилотите повече контрол върху управлението на машината.