Десеноцентристките сестрински партии ХДС и ХСС спечелиха регионалните избори в двете южни провинции на Германия Бавария и Хесен, а политическите сили от управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц се представиха слабо, показват първите прогнозни резултати, цитирани от ДПА и БТА. 

Германската социалдемократическа партия на Шолц (ГСДП) и коалиционните им партньори Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП) понасят рекордни загуби. ГСДП постигна исторически най-слабия си резултат в Хесен, показват екзитполовете на обществените телевизии Цет Де Еф и АРД.

В същото време силно се представя крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ) - и в двете провинции тя е втора политическа сила.

Изборите в двете икономически силни провинции, в които живее почти една четвърт от населението на Германия, бяха смятани за важна проверка на електоралните нагласи в средата на мандата на националната коалиция в Берлин, отбелязва ДПА.

В Бавария Християнсоциалният съюз (ХСС), оглавяван от регионалния премиер Маркус Зьодер, събра 36,5 на сто от гласовете, почти колкото и на последните избори преди пет години - което нито увеличава, нито намалява шансовете му да спечели кандидатурата на консерваротите за канцлер за парламентарните избори през 2025 г.

Коалиционните му партньори в управлението на Бавария от партия "Свободни избиратели" - регионална консервативно-либертарианска партия - подобрява резултата си от 2018 г. (11,8 на сто) и сега получава 14,4 процента.

Зелените, които преди бяха най-голямата опозиционна партия в Бавария, събират 15,8 на сто, което е леко отстъпление, а АзГ покачва рязко резултатите си от 10,2 процента през 2018 г. на 15,9 сега.

Канцлерската партия ГСДП успява да постигне едва едноцифрен резултат в Бавария - 8,2 на сто. Според прогнозните резултати СвДП няма да преодолее 5-процентния праг за влизане в областния парламент, защото събира само 2,9 процента от гласовете.

В Хесен Християндемократическият съюз (ХДС) на регионалния премиер Борис Райн постига значителен успех, получавайки подкрепа от 34,9 на сто от избирателите при 27 на сто през 2018 г.

Резултатът на Зелените - досегашният коалиционен партньор на ХДС в управлението на тази провинция, спада от 19,8 процента на последните избори на 15,6 на сто сега. ГСДП, чийто кандидат за регионален премиер на Хесен беше федералният вътрешен министър Нанси Фезер, постигна нов исторически антирекорд в представянето си в тази провинция след този преди пет години (15,6 процента на тези избори при 19,8 през 2018 г.), въпреки че Хесен е бивш бастион на социалдемократите.

АзГ постига успех и тук и се изкачва от 13,1 процента през 2018 г. до 17,2 процента сега.

Според прогнозните резултатите крайнолявата партия "Левите", която досега беше представена в ландтага на Хесен, събира 3,3 процента от гласовете и не прескача бариерата, докато СвДП се очаква да запази мястото си в него със своите 5 на сто подкрепа от избирателя.

Резултатите на регионалните избори на управляващата коалиция на Шолц са напълно в унисон със срива, който социолозите отчитат в доверието към нея - на парламентарните избори през 2021 г. то беше 52 процента, а сега се е сринало до 38 на сто. Особено тежко засегната от тази тенденция е ГСДП, отбелязва ДПА.

Фезер изрази разочаравание от неуспехите на партията си. "Още преди изборите социологическите проучвания показваха, че няма да ни е лесно. Ето защо за нас тези резултати не са изненада, но въпреки това са силно разочароващи", каза тя в изборната вечер.

Генералният секретар на ГСДП Кевин Кюнерт призна, че резултатите са и сигнал към Берлин. "Не сме глухи и слепи. Тези изборни резултати са и сигнал към нас", коментира той.

И в двете провинции АзГ е втора политическа сила, което е ясно свидетелство за възхода на крайната десница в цяла Германия, а не само в източните провинции.

Подобни успехи в сравнително благоденстващи части на бившата Западна Германия дават нов импулс на АзГ, отбелязва ДПА. Партията дълго време черпеше подкрепата си основно от бившата комунистическа Източна Германия, но тези резултати потвърждават, че нарастващата сила на АзГ е общонационален феномен.

Всички партии се зарекоха да не допускат АзГ в управлението на нито една от двете провинции, запазвайки санитарния кордон срещу участието на тази партия във властта, тъй като е смятана от мнозина за антисистемна.

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц поздрави регионалните премиери на Бавария и Хесен Маркус Зьодер и Борис Райн и същевременно се обърна към партията си с призив да остане единна.

В публикация в "Екс" той определи резултата на Райн като "сензационен". "Това показва само едно: единството и ясните позиции се отплащат", добави Мерц. По думите му, ако сегашната тенденция се запази, "най-късно до изборите през 2025 г. с хаоса на управлявщата на федерално равнище коалиция ще бъде приключено".

В поздравлението на Мерц към лидера на ХСС Зьодер липсваше споменаване на правителството в Берлин: "Избирателите в Бавария за пореден път дадоха на ХСС много ясен мандат да управлява и успешната консервативна коалиция ще може да бъде продължена."