Първата компания, лицензирана за производство на медицински канабис в Северна Македония, отвори днес фабрика близо до Скопие, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Стойността на инвестицията се оценява на 16 милиона евро.

Фабриката на компания NYSK Holdings заема площ от 17 800 квадратни метра и е разположена в индустриалната зона Петровец. Новият производствен цех разполага с най-съвременно оборудване на стойност 1 милион евро.

Премиерът Зоран Заев заяви на откриването на фабриката, че инвестициите в разгара на пандемията от коронавирус "вдъхват сигурност и създават работни места".

На откриването присъстваха и здравният министър Венко Филипче и полският посланик Войчех Тичински.

Компания NYSK Holdings е основана през 2016 г. и е част от PHCANN International, една от най-големите европейски компании в индустрията с канабис, базирана в Полша и с представителства в Германия, Северна Македония и Хърватия.

NYSK Holdings е лицензирана за отглеждане на медицински канабис и производство на фармацевтични продукти, които ще се продават в страната и в чужбина.

Още п реди две години Зоран Заева призова да се инвестира в производството на канабис, "защото е доходоносно". Тогава той подчерта, че "етиката и законите в Македония" позволяват отглеждането на марихуана за медицински цели. И добави, че подкрепя такъв бизнес, тъй като се предвижда да отвори нови работни места и да вкара в хазната 100 милиона евро, което е 1,0% от БВП на балканската държава.