Съпругата на израелския президент Реувен Ривлин, Нехама Ривлин, почина на 73-годишна възраст, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Пресслужбата на президента съобщи, че тя е починала от белодробна недостатъчност, три месеца след като й беше направена трансплантация, предаде АП.

Нехама Ривлин страдаше от години от фиброза на белите дробове, което налагаше постоянно да бъде свързана с кислороден апарат, включително когато се появяваше на публични събития със съпруга си, отбелязва ДПА.

"Съпругата ми Сара и аз, както и всички граждани на Израел, изразяваме дълбока тъга от кончината на съпругата на президента Нехама Ривлин", заяви премиерът Бенямин Нетаняху. "Всички се молихме за оздравяването й при последните й проблеми, с които тя се бори смело. Изказваме нашите сърдечни съболезнования на президента и цялото му семейство", добави Нетаняху.

Длъжността на израелския президент е предимно церемониална. Нехама Ривлин беше популярна първа дама, покровителка на изкуствата, околната среда и децата със специални нужди.

Родом от земеделска общност в централен Израел, дете на емигрирали от Украйна евреи, Нехама се омъжва за Реувен Ривлин през 1971 г. и е негов доверен съветник през цялата му политическа кариера. Двамата имат три деца и седем внуци.