Министърът на транспорта на САЩ Илейн Чао стана днес първият член на кабинета на президента Доналд Тръмп, подал оставка заради безредиците, избухнали вчера в сградата на Конгреса, предаде Ройтерс.

Чао, която е съпруга на лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл, заяви, че нахлуването на тълпа поддръжници на Тръмп в Капитолия я е потресло толкова много, че няма как да превъзмогне станалото.

Tова е "травматично и напълно предотвратимо събитие, тъй като привърженици на президента нахлуха в сградата на Капитолия след митинг, на който той изнесе реч. Това ме притесни дълбоко по начин, който просто не мога да пренебрегна", отбеляза Чао.

Оставката й влиза в сила от понеделник.

Илейн Чао каза, че министерството й ще продължи да си сътрудничи с номинирания от Джо Байдън за транспортен министър Пит Бутиджидж, предаде Асошиейтед прес.

Ройтерс цитира правителствени източници, че оставки са подали Мат Потинджър - заместник на съветника по националната сигурност Робърт О'Брайън; Райън Тъли, който отговаря за Русия в Съвета по национална сигурност, и специалният пратеник за Северна Ирландия Мик Мълвейни.

Бившият министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар пък каза, че поведението на президента Доналд Тръмп по времето на щурма срещу Капитолия от негови поддръжници е "предателство на неговата длъжност и на поддръжниците му". В изявление за Асошиейтед прес Бар посочи, че "да се подстрекава тълпа да окаже натиск върху Конгреса е непростимо". Агенцията отбелязва, че Бар беше един от най-лоялните и горещи привърженици на Тръмп в правителството.

Лидерът на демократите в Сената на американския Конгрес Чък Шумър призова днес вицепрезидента Майк Пенс да се позове на 25-ата поправка на американската конституция и незабавно да отстрани от длъжност президента Доналд Тръмп.