Партията на японския премиер Шиндзо Абе и съюзниците й спечелиха мнозинство на изборите за горна камара на парламента, но не достатъчно, за да могат да променят конституцията, предадоха Ройтерс, ТАСС и Асошиейтед прес.

"На управляващите партии беше дадено мнозинство, тъй като хората решиха да ни призоват да настояваме твърдо за политики на стабилната политическа основа", каза Абе пред обществения оператор NHK. "Искам да изпълня надеждно техните очаквания", допълни той в централата на своята Либерално-демократическа партия.

С резултатите, 64-годишният Абе, който е на път да стане най-дълго действалия премиер на Япония, се стреми да укрепи мандата си преди ключовото увеличение на данъка върху потреблението по-късно тази година, заедно с търговските преговори с Вашингтон.

Резултатите от изборите, на които се оспорват 124 от общо 245-те места в горната камара, засега показват, че Либерално-демократическата партия на Абе печели 56 места, а основният й съюзник "Комейто" - 13. Друга политическа сила, която подкрепя промените в конституцията - Партията на японското възстановяване, печели осем места.

По този начин партиите, които искат конституционни изменения, печелят общо 77 места. Все още остават неразпределени девет от оспорваните места в горната камара, но дори и да ги спечелят, Абе и съюзниците му пак няма да разполагат с две трети от депутатите в нея, необходими за конституционна промяна.

Абе се надяваше да спечели такова мнозинство, за да може да ревизира японската конституция, която според него е прекалено пацифистка, и да засили ролята на японските въоръжени сили.

Почти сигурно е, че Абе ще остане на власт до ноември, когато ще постави рекорд като най-дълго управлявал японски премиер, който засега принадлежи на Таро Кацура, имал три мандата между 1901 и 1913 г.

Камарата на съветниците /Сангиин/ (горна камара) се състои от 242 депутати, избирани чрез общи и преки избори за срок от 6 години. Съставът на Камарата на съветниците се обновява наполовина на всеки 3 години.