Парламентът на Северна Македония единодушно избра днес ново служебно правителство със 101 гласа "за", съобщи МИА. Правителството, водено от премиера Оливер Спасовски, ще има задачата да организира парламентарни избори на 12 април.

В речта си пред депутатите Спасовски заяви, че страната се насочва към изключително важен период, който изисква приемственост в дейността на всички институции.

Време е да се организират честни и демократични избори, но също да завършим дейностите, свързани с присъединяването към НАТО и ЕС, каза той.

Според правителствената програма приоритети на правителството са честни и демократични предсрочни избори, пълноправно членство в НАТО, успешно започване на преговори за присъединяване към ЕС, икономическо развитие, повишаване на жизнения стандарт, реформи в съдебната система, пълно изпълнение на Охридското рамково споразумение, намаляване на замърсяването на въздуха и други.

Министрите в правителството положиха клетва.

Снимка: БТА

Днес премиерът на Северна Македония Зоран Заев внесе оставката си в парламента.

До сега Оливер Спасовски бе министър на вътрешните работи. По предложение на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ министри на вътрешните работи и на труда и социалната политика ще бъдат Наке Чулев и Рашела Мизрахи.