Предвид разрастването на пандемията от COVID-19 се очаква френското правителство да затвори от другата седмица редица барове в Париж, докато ресторантите може да избегнат затваряне, прилагайки засилени санитарни мерки, предаде Франс прес.

Последни данни за страната сочат, че епидемията не отслабва - поставен е рекорд с близо 17 000 положителни теста за денонощие. Влошава се положението в парижкия регион, в който изглежда ще бъде обявена "максимална тревога" също като в Екс ан Прованс, Марсилия и отвъдморската територия Гваделупа от края на септември.

В четвъртък здравният министър Оливие Веран даде "отсрочка" на парижките кафенета и каза, че ще изчака последното увеличение на заразените. Оттогава обаче подобрение няма.

Изострянето на ситуацията проличава и в предупреждението, отправено от болничната администрация в Париж до нейния отдел "Човешки ресурси", според което заради COVID-19може да бъдат спрени отпуските на персонала за празника Вси светии, традиционни за втората половина от октомври.

От една седмица вече има наредба баровете в Париж да затварят в 22.00 ч. Ресторантите още се надяват да избегнат това ограничение и предложиха в замяна засилен санитарен контрол - да измерват на входа температурата на клиентите, да събират данните им и да ограничават броя на сътрапезниците до осем души. До утре се очаква Висшият съвет за обществено здравеопазване да се произнесе по въпроса.

Правителството отправи сигнал, че ще се вслуша в мнението на Съвета. Ако министрите одобрят предложения протокол, ресторантите ще може да останат "изцяло или частично" отворени, дори в зоните с обявена "максимална тревога" - значи отново да отворят врати в Екс ан Прованс и Марсилия.

Не може заведенията да се третират по различен начин, тъй като от понеделник Париж и Марсилия ще се озоват в една и съща зона на риск, посочва правителствен източник.

Освен Париж и други големи градове като Лил, Лион, Гренобъл и Тулуза може също скоро да влязат в "червената зона" на опасност и баровете там да бъдат затворени.

Това е нов тежък удар за сектора, вече дестабилизиран от пандемията. Според основната работодателска организация в бранша - Съюза на хотелиерските занаяти и индустрии (Union des Metiers et des Industries de l'Hoteller - UMIH), около 15 на сто от общо 220 000 заведения във Франция - кафета, барове, хотели, ресторанти, дискотеки и др., може да затворят врати в близките месеци, а 220 000 до 250 000 техни служители да останат без работа, добавя АФП.