Френските власти стартираха кампания срещу едни от най-нежеланите посетители в страната - дървениците, пише британският в. "Гардиън".

Неканените паразити са станали истинска напаст в жилища и хотели, като парижани са изпаднали в отчаяние пред тази напаст. След като дървениците изчезнаха от Франция през 50-те години на миналия век, кръвосмучещите насекоми се "завърнаха на бял кон".

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Тяхната сегашна експанзия се обяснява със засиления туристически поток и с развитата от паразитите резистентност към познатите инсектициди.

"Всички можем да бъдем засегнати!", предупреждават правителствените власти в уебстраница, посветена на проблема. В нея се дават полезни съвети за справяне с нашествието. В Париж пък беше открита специална гореща линия, посветена на досадния проблем.

Шестокраките насекоми бяха почти напълно обезвредени след Втората световна война благодарение на широката употреба на инсектицида ДДТ. Но впоследствие той беше забранен, защото се оказа силен канцероген. От това се възползваха дървениците, които напоследък масово се завърнаха в Париж, по-резистентни отвсякога, отбелязва изданието.