Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц показаха тази нощ в Брюксел известно желание за успокояване на обстановката след откритото напрежение между двете водещи сили в Европейския съюз в последно време, отбелязва Франс прес.

В сряда френското и германското правителство отложиха съвместното си заседание, планирано за следващата седмица, за януари, като източници на Ройтерс споменаха за редица разногласия, включително в областта на енергийната политика и отбраната.

"Сътрудничеството между Франция и Германия, както и между (германския) канцлер и (френския) президент, е интензивно и плодотворно", каза пред журналисти Шолц след края на първия ден от заседанието на Европейския съвет, което продължи до малките часове на днешния ден. Попитан за търканията си с френския президент, който вчера засили своите критики и предупреди за евентуално изолиране на Германия, той отговори, че се вижда постоянно с Макрон и двамата ще имат нова среща в сряда в Париж.

Германският канцлер увери, че "в никакъв случай" не е бил изолиран по време на дългите и трудни преговори на лидерите от ЕС в търсене на решения на енергийната криза.

Шолц и Макрон, които пристигнаха вчера следобед в Брюксел с много различни изходни позиции, разговаряха на четири очи в продължение на половин час преди началото на заседанието на Европейския съвет.

Тази среща "даде възможност да бъдат изяснени много неща", за да "имаме съгласието на Германия" за окончателния текст на заключителната декларация, изрази задоволство пред медиите френският президент. Макрон увери, че Франция е изиграла своята роля, като е постигнала "единство между позициите".

Френският президент изглежда омаловажи разногласията с Германия, които бяха подчертани от негови сътрудници преди и по време на заседанието, отбелязва АФП.

Елисейският дворец съобщи, цитиран от Франс прес, че Макрон ще приеме Шолц в Париж в сряда.