10 души, включително бебе, загинаха при пожара в 8-етажната сграда в югозападната част на Париж тази нощ. Ранени са повече от 30 души, сред тях шест пожарникари. Мястото на трагедията е в близост до стадиона Парк де Пренс и Булонския лес. 

Прокуратурата разследва умишлен палеж. Арестувана е жителка на опожарената сграда, заяви прокурорът на френската столица Реми Ейц. В миналото жената е имала проблеми от психиатрично естество, допълни той.

По данни на радио "Европа-1", става дума за 40-годишна жена, задържана 10 минути след пожара край сградата, докато се опитвала да подпали кола и контейнери за боклук, отбелязва ТАСС. Източник на радиото заявил, че тя отдавна страда от психически заболявания. Според телевизия Бе Еф Ем жената е била пияна в момента на ареста.

Прокуратурата съобщи, че е започнала разследване за "подпалвачество, причинило смъртта на хора".

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Вижте още снимки от пожара >>

Пожарът е избухнал в 01:00 часа през нощта и обхванал последните два етажа на 8-етажна сграда в елитния 16-и район на френската столица. Някои от обитателите потърсили спасение на съседните покриви, за да избягат от дима и пламъците.

"Живея на последния, осми етаж. Минавах от балкон на балкон, за да се спася", разказа оцеляла жителка на опожарената сграда.

В аварийните работи са се включили над 250 огнеборци, поне 50 души са били евакуирани чрез стълби.

Огънят е угасен след петчасова операция. Вътрешен двор на сградата е действал като фуния, спомогнала за разпространението на пламъците от долните към горните етажи. Превантивно са евакуирани околните домове.

Снимка: АР/БТА

"Париж тази сутрин е в траур" - "жертвите са ужасно много", написа в Туитър кметът на столицата Ан Идалго, пристигнала на местопроизшествието. Тя изрази съболезнования на пострадалите и близките на жертвите. Идалго увери, че на всички обитатели на сградата ще бъде осигурен временен подслон.