Французинът от алжирски произход Сид Ахмед Глам излежава присъда в момента, съобщава вестник "Фигаро", цитиран от БТА.

24-годишният мъж с френско и алжирско гражданство беше арестуван през април, защото подготвял атентати срещу църква в предградие на Париж. Целта на предполагаемия ислямист са били "християните, католиците на Франция". Той е и главният заподозрян за смъртта на 32-годишна жена, чието тяло беше намерено в колата й във Вилжуиф.

Глам бе задържан почти случайно след сигнал до полицията от службата за спешна помощ, която бе повикал сам поради силна кръвозагуба - явно се бе ранил сам при изстрел по невнимание. 

От вестник "Фигаро" са успели да се запознаят с материали на следствието по случая, засягащи по-специално данните от компютъра на екстремиста, предаде ТАСС.

Според френския вестник Глам не е действал сам - "поддържал е връзки с цяла терористична мрежа". Получавал е заповеди от неустановено засега лице, което се е намирало в Ирак или в Сирия.

Изданието цитира инструкции за извършване на атентати в църква, изпратени от него до Глам. В отговор ислямистът информирал, че в Париж и околностите е трудно да се открие църква, откъдето един атентатор лесно би успял да избяга след престъплението, "тъй като всички те са в центъра на града и близо до полицейски или жандармеристки участък".

Подготвяйки атентат в транспорта, Глам уверявал, че ще убие "най-малко 150 неверници". Той обсъждал със своя "наставник" и възможността да заснеме атентатите, за да бъдат използвани кадрите за пропаганда на групировката "Ислямска държава".

Във връзка с евентуален атентат в "Сакре Кьор" Глам получил инструкции как да открие рецепти за направа на експлозиви и да купи газова бутилка с ацетилен.

В жилището му и в използваната от него крадена кола бяха открити 4 автомата "Калашников", боеприпаси за тях, два пистолета, бронирани жилетки и ислямистка литература.

Следствието подозира по-специално, че Глам е готвел атентат в някоя от църквите в град Вилжюиф край Париж и е убил там жена, станала вероятно очевидец на тази подготовка, добавя ТАСС.

Френският парламент прие снощи закон, който разширява значително възможностите на националната разузнавателна служба. Социалистическото правителство защити закона като жизненоважен за целите на борбата с тероризма.