След американското нахлуване в Ирак през 2003 г. Багдад трябвало да получи около 61 милиарда долара американска помощ, отпусната по проекти за строителство и възстановяване, цитира изданието БТА.

Пачките със стодоларови банкноти били подреждани в контейнери и превозвани от военновъздушната база "Андрюс" до Багдад с военно-транспортни самолети С-130 "Херкулес". С първия полет пристигнали 2,4 милиарда долара. До май 2004 г. били осъществени 20 такива полета, а финансовата помощ надхвърлила 12 милиарда долара. Според американски представители това вероятно е най-големият въздушен мост за пренасяне на пари в историята.
 
Американците обаче не разполагали нито с време, нито с достатъчно персонал, за да упражняват строг финансов контрол върху тези парични потоци след пристигането им на иракска земя. Милиони долари били натъпквани в чували и товарени на пикапи, за да бъдат превозени до иракските агенции или предприемачи, признават американски представители, цитирани от "Лос Анджелис таймс".

Според иракски одитори 6,6 милиарда долара от тази помощ са изчезнали и вероятно са били незаконно присвоени.
"Това може да се окаже най-голямата кражба на пари цялата история на САЩ," допуска Стюарт Боуън, шеф на специалния инспекторат, който следи как се изразходват средствата за възстановяването на Ирак.

Фондът за развитие на Ирак, създаден от правителството на Джордж Буш младши, преустанови дейността си този месец.

Багдад предупреди, че може да даде под съд американското правителство, за да си върне липсващата сума. Мотивът на иракските власти е, че по силата на договора с Вашингтон, подписан през 2004 г., отговорността за транспортирането на парите носят американците.