Това съобщи Еленко Божков, парапланерист, цитиран от агенция "Фокус". В момента непалските военни извеждат 39-годишния Камен Куманов към гр. Похара. Камен Куманов е бил много добре подготвен и с подчертан усет за оцеляване. Той е в добро физическо състояние, посочи Божков.

Камен Куманов, български пилот на парапланер от компанията "Пяранова Параглайдинг" (Pyaranova Paragliding Company) от Лейксайд, Похара, бе в неизвестност от понеделник. Това съобщи на сайта си непалският в. "Хималайън таймс", цитиран от БТА. Според компанията той излетял от Сарангкот, Каски, за Корчунг, Мачапучаре. Мениджърът на компанията Анидев Гхарти заявил, че опитите да се свържат с Куманов били неуспешни, защото мобилният му телефон е изключен.

Куманов си взел тридневен отпуск, за да посети планините. Компанията е информирала полицията и армията на Непал. Започнало е издирване с хеликоптер в координация с бюрото на Управлението за гражданска авиация в Похара. Совит Бания, секретар на Непалската организация за въздушни спортове, заявил, че тя също е започнала издирване. Според него Куманов е в Корчунг. Говорител на властите съобщил, че са включили в издирването 45 полицаи от Въоръжените полицейски сили.

По рано днес приятели на изчезналия български парапланерист в Непал събираха средства, за да продължат издирването му. Претърсванията днес с хеликоптер над района, където е летят не дали резултат. За да продължат издирванията, трябват средства, затова от днес колеги, приятели и близки на Камен са започнали да събират пари. За няколко часа събрахме около 7000 лева, но цената на един полет е около 3000 долара, посочи Даниела Димитрова, приятел на изчезналия. Последно Камен е видят да лети на 4 000 метра надморска височина, а върха, който той е искал да разгледа е на 7 000 метра.

Камен Куманов работи като тандемен пилот от над 10 години в непалска фирма и има над 200-300 полета с пасажери. Според приятелите му Камен е изключително опитен пилот, добре подготвен – психически и физически. Призоваваме всички, които могат да помогнат със събирането средства, да го направят, за да продължат издирванията на Камен, каза Даниела Димитрова.

Ръководителят на бюрото на Управлението за гражданска авиация в Похара - Нарендра Тхапа, напомнил, че според правилата парапланеризмът е разрешен само в района около Сарангкот. По думите му бюрото не може да следи дейността на парапланерните компании поради липса на човешки ресурси. Осем такива компании действат в Похара, отбелязва "Хималайън таймс онлайн".

Статията е обновена в 16.10 ч.