Стотици парагавайци облякоха артистични костюми на птици, които сами са си направили от истински пера. Тази седмица те почитат свой светец от 16-ти век, вярвайки, че притежава чудотворни сили Празникът се провежда в района на Ембоскада, на около 45 километра североизточно от столицата на Асунсион. Столичани също отдават почит на Св. Франсис Солано, роден в Испания през 1549 г. и починал в Перу през 1610 година.


Носейки костюм, направен от пера от шест кокошки, Мария Естела Перейра казва, че е дошла да му благодари. "Аз страдам от артрит и след като преди четири години се моля на Св. Франсис Солано да ми позволи да се преместя от едно място на друго без болка, той ми даде чудо", каза 52-годишната вдовица, майка на 11 деца.

Модесто Мартинес, енорийски свещеник в близкия град Сан Бернардино, казва, че няма никакво научно обяснение за шествието, но се смятало, че птиците са пели на светеца на смъртния му одър и го изпратили с песен. 

"Вероятно историята, ако е истинска, е вдъхнала на енориашите вярването, че Св. Франсис Солано е защитник на птиците", каза той.

Няма исторически сведения дали светецът някога е посещавал Парагвай.

Педро Балбуена, 71-годишен музикант на параклиса, казва, че съвременната традиция е нараснала по популярност поради работата на Доминга Мачука - местен селянин, който популяризирал образа на светеца.

Но Балубена допълва, че перата всъщност символизират индианците Гуайкуру, които са атакували по-малки племена и испански колонизатори, за да не им позволят да крадат храната и оръжията им.

"Тъй като те бяха суеверни, селяните се преобличаха като птици, за да ги изплашат, и така престанаха да ги притесняват", споделя Балбуена.