2500 военнослужащи, възпитаници на руски военни училища и почетен караул взеха участие във военния парад в Санкт-Петербург, посветен на 75- та годишнина от падането на блокадата около Ленинград, съобщи gazeta.ru. През площада в центъра на града премина и военна колона от танкове, водена от Т-34. Сред образците военна техника са ракетните комплекси "Искандер" и "Тайфун", общо над 80 единици.

Сред гостите не бе забелязан президента на Русия Владимир Путин. Според информация от журналисти, придружаващи го в пътуванията, лошите условия за полети в Москва вероятно са отложили заминаването му. Въпреки студа - в града е минус 12 градуса, по улиците има множество хора, излезли да наблюдават парада.

Правителството на Германия отдели 12 милиона евро за оказване на помощ на пострадали от блокадата през Втората световна война граждани на Санкт-Петербург. Средствата ще бъдат използвани за модернизация на болницата на ветерани от войната и за създаването на руско-германски център в града.

Блокадата на Ленинград е една от най-трагичните страници на Втората световна война и е продължила 872 дни. Падането й е станало след операция на Червената армия на 27 януари 1944 година. Според различни данни, по време на блокадата са загинали от 600 хиляди до 1.5 милиона жители на града.