По време на първото си папско посещение в Северна Македония папа Франциск се опита да насърчи нейните усилия да се интегрира в европейските институции след като промяната на името реши продължаващия от десетилетия спор с Гърция, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На среща с ръководството на страната Франциск похвали мултиетническата и мултикултурна среда в Северна Македония и каза, че нейният пример в това да бъде мост между Изтока и Запада показва, че може да има мирно съжителство.

Папа Франциск бе посрещнат от министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев, вляво, от президента Стево Пендаровски и напускащия президент Георге Иванов

Снимка: АР/БТА

Тези черти са много важни за по-голяма интеграция със страните от Европа, каза той. Надявам се, че тази интеграция ще се развие по начин, който ще бъде от полза за целия регион на Западните Балкани, със зачитане на разнообразието и фундаменталните права, каза Франциск.

След като кацна на летището в Скопие, Франциск пристигна с "Фолскваген Джета" за разговори с отиващия си президент Георге Иванов.

Папа Франциск и президентът на Северна Македония Георге Иванов

Снимка: АР/БТА

Папа Франциск се моли пред статуята на Майка Тереза в Скопие

Снимка: АР/БТА

Неговата десетчасова визита включваше молитва в мемориала на Майка Тереза, където се срещна с хора в неравностойно положение, както и меса на площад "Македония" в Скопие за малката католическа общност в страната с население 2,1 милиона души.

На месата присъстваха около 15 хиляди граждани от страната, както и вярващи от чужбина.  Папата пристигна на площада с "папамобил", където бе приветстван от множеството насъбрали се граждани.

Вижте снимки >>

Папата на площад "Македония" преди да отслужи Светата литургия

Снимка:АР/БТА

След месата папата проведе екуменическа и междурелигиозна среща с младежи в католическата църква, а след това и със свещениците и техните семейства.

Хиляди се събраха на площад "Македония" в Скопие за литургията на папата

Снимка:АР/БТА

Великолепно е, че дойдохме да видим папата тук в Македония, защото той има послание за младежта и за цялото човечество и ние трябва да го приложим в нашия живот, заяви Кристина Миештри, католичка от Албания.

Снимка: АР/БТА

Президентът: Да разпознаем символиката на това посещени еи да си простим и сплотим

Президентът на Северна Македония Георге Иванов в обръщение в рамките на посещението на главата на Римокатолическата църква папа Франциск днес призова гражданите към помирение и прошка, сплотяване за духовно обновление на /Северна/ Македония, съобщи МИА.

Искам да изпратя призив до всички мои съграждани, до всички хора с добра воля и чисти сърца, независимо дали принадлежат на православната, католическата или протестантската християнска вяра, дали са мюсюлмани, евреи или атеисти, призовавам ви да разпознаете символиката на това посещение и чрез смирение и прощаване, помирение и сплотяване, чрез отговорност и уважение да се включите в духовното обновление на Македония преди да стане твърде късно, призова Иванов.

Той каза, че папа Франтциск припомня тъкмо за тези ценности, който, както се изрази, символично повтаря акта, който направил Исус след Тайната вечеря, осъзнавайки изкушенията и мъките, които го чакат, миейки краката на своите последователи.

Вие се навеждате, за да измиете краката на болните и бедните, на затворниците и бежанците, на гладните и жадните, на отхвърлените и маргинализираните, независимо дали са християни, мюсюлмани, евреи, индуисти, будисти, атеисти... Вярвам, че вашите дела не са още един похабен символ, напротив, вие ни припомняте, че макар нашата човешка любов към Бога и хората да е променлива, божията любов и вярност към служението е трайна, заяви Иванов. С това, добави той, вие символизирате пътя на любовта, милостта, смирението и служенето. Това е път, който трябва да следваме и ние тук в Македония, независимо от нашата вяра или идеология. Само така може да оставим по-добро бъдеще на младите и на все още неродените, каза Иванов.

Виктор Димовски, държавен секретар във външното министерство на Северна Македония, заяви пред репортери в понеделник, че визитата е историческа и става в съдбовен момент, когато Северна Македония иска да влезе в ЕС и НАТО. Визитата на папата укрепва още повече вътрешното единство и носи послания за помирение и солидарност, каза той.

Страната е кандидатка за членство в ЕС от 2005 година, но все още чака начало на преговори за членство в ЕС. След като спорът с името вече е решен, Северна Македония се надява да получи ясен сигнал за начало на преговори за присъединяване през юни. Тя очаква да стане тридесетата членка на НАТО до края на тази година.