Папа Франциск напомни, че Коледа отбелязва раждането на Исус Христос според християнската традиция и не може да се свежда до "хубав традиционен празник" или до "врявата на консуматорското общество", предаде Франс прес.

"Рекламната машина подканва да си разменяме винаги нови подаръци, за да има изненада. Но дали този празник е угоден Богу?", попита аржентинският папа вярващите, дошли да слушат традиционната му проповед в сряда.

"Коледа означава да се предпочита мълчаливият глас на Бог пред врявата на консуматорското общество", заяви духовният водач на около 1,3 милиарда католици по света. "Ако Коледа остава само хубав традиционен празник, където централното място е за нас, а не за Бог, това би било пропусната възможност. Моля ви, нека не превръщаме Коледа в светско събитие!", препоръча Франциск.

"В наши дни всички търчат повече, отколкото през останалата част от годината", заяви папата със съжаление, като нарече подобно суетене противоречащо на религиозните чувства. "Няма да е Коледа, ако търсим блестящите светлини на света, ако се тъпчем с подаръци, обеди и вечери, но не помогнем дори на един бедняк", добави папа Франциск.