Папа Франциск пристигна на посещение в Тайланд - първи етап от азиатската му обиколка, която ще го отведе и в Япония, съобщиха осведомителните агенции.

Визитата на Светия отец в Тайланд е планирана така, че да съвпадне с 350-годишнината от пристигането на първите папски пратеници в Сиам, старото име на Тайланд.

Католиците в предимно будисткия Тайланд са много малко - под 2 процента от населението.

В Банкок папата ще се срещне с краля Маха Ваджиралонгкорн (Рама Десети), с върховния будистки патриарх, с водачи на Католическата църква и студенти, ще отслужи литургия на главния стадион на Банкок, на която ще присъстват около 40 000 вярващи.

В Тайланд негов преводач ще бъде неговата братовчедка и приятелка от детските му години, 77-годишната монахиня Ана Роса Сиволи, която от повече от 50 години работи в тайландски училища.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

В послание до тайландците, разпространено преди пристигането на папата в Банкок, той подчерта заслугите им като "мултиетническа нация", направила много за "хармонията и мирното съвместно съществуване" не само в страната, но и в Югоизточна Азия. В посланието си Франциск изрази и надежда, че визитата му ще допринесе за укрепване на приятелските връзки между католици и будисти.