Папа Франциск обясни днес защо е отдръпвал ръката си, когато множество хора се бяха събрали на опашка по-рано тази седмица, за да целунат пръстена му - той се е страхувал от разпространение на микроби, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на Светия престол Алесандро Джизоти каза, че Франциск е бил загрижен за хигиената, когато в понеделник в Лорето приветстваше наредилата се дълга опашка, и затова е започнал да си отдръпва ръката, за да накара хората да не целуват пръстена му и да не предават по този начин микроби на другите.

В интернет започна бързо да се разпространява видеозапис на случая, а консервативни критици определиха това като неуважение от страна на папата към традицията. Някои дори го нападнаха с аргумента, че пръстените му са натоварени с вековна символика и ако не иска да спазва традициите, може да напусне поста си.

Няма такова нещо, каза Джизоти по повод обвиненията за неуважение. Той отбеляза, че Франциск е повече от щастлив да го посрещат на по-малки групи, както е станало вчера, когато много хора целунали неговия пръстен по време на общата му аудиенция.