Папа Франциск обеща днес да се бори срещу сексуалните злоупотреби с католически монахини и ги призова да отказват, когато духовници искат да ги използват за прислужнички, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вашето призвание е да служите, не да прислужвате, обърна се Светият отец към 850 ръководители на религиозни ордени, събрали се на провеждана веднъж на три години конференция на Международния съюз на главните настоятели - основното обединение на ордените на монахините и калугерките.

Председателката на съюза, малтийската сестра Кармен Самут, заяви пред папата, че злоупотребите с монахини са разпространени по цял свят. Те включват сексуални и духовни злоупотреби, както и отнемане на собствеността им, отбеляза Самут.

Тя съобщи и за случаи, при които монахини тормозят други монахини.

Папата подчерта, че сексуалните злоупотреби с монахините са "сериозен и тежък проблем", за който му е добре известно. "Трябва да се се борим с това, както и със прислужването на религиозните сестри", призова той.

Франциск отбеляза, че понякога проблемът е в самата главна настоятелка, визирайки случаите, в които настоятелки отстъпват пред исканията на епископи, в ущърб на собствения си орден.

"Не сте станали сестри, за да бъдете прислужнички на някой свещеник", подчерта папата пред събралите се монахини. Той допълни, че ако някоя сестра иска да върши къщна работа, трябва да се присъедини към орден, който се грижи за възрастни хора в старчески домове.

Присъстващи зададоха на папата и въпроси за неотдавнашните му коментари за ролята на жените като дякони в ранната Църква. По-рано през седмицата той заяви, че експертите от комисия във Ватикана, разследващи ролята на жените дякони в ранното християнство, не са успели да постигнат консенсус дали те са били ръкополагани по същия начин, както мъжете.

Франциск подчерта, че въпросът изисква повече проучвания, отбелязвайки, че "не може да издаде папски указ, "без да има теологично или историческо основание". "Ако Бог не е искал жените да бъдат ръкополагани, това не може да се случи", добави той.