Папа Франциск дари 500 000 евро в помощ на приемането на мигранти в Мексико, предаде ТАСС, като се позова на електронното издание "Новини от Ватикана".

Дарението е предадено на 16 приемни центъра за мигранти, влезли в Мексико от Хондурас, Салвадор и Гватемала с надеждата да отидат в Съединените щати, които затвориха границата.

По данни на католически благотворителни организации миналата година в Мексико са пристигнали около 75 000 мигранти. Църквата помага за настаняването им и осигуряването на вещи от първа необходимост.

Франциск неведнъж е призовавал да се помага на мигрантите и да не се издигат стени пред тях, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Междувременно папата отправи великденски поздрав към православните християни за Великден в традиционната си неделна проповед на площад "Св. Петър".

"Искрени поздравления на нашите братя и сестри от източните църкви, които днес отбелязват Великден, следвайки юлианския календар. Бог да ви дава радост и мир!", заяви той.

Католиците отбелязаха Великден преди седмица. Редица православни църкви от Източна Европа и Близкия изток, както и някои източнокатолически църкви, празнуват Великден днес.

Франциск вече е предлагал да се разгледа възможността за обединяване на датата на Великден за всички християни.