Бенедикт Шестнайсети каза, че сега главен приоритет на църквата е да помогне на жертвите, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Папата, който пристигна на държавно посещение във Великобритания, направи изказването пред репортери, пътуващи с него от Рим. Коментарът беше най-пълното му признание досега за неспособността на църквата да се справи със секс скандала.

Острите полемики по темата се разпалиха отново след разкритията на още стотици случаи на малтретиране на деца от свещеници в Белгия. Бенедикт Шестнайсети заяви, че на провинилите се свещеници никога не трябва да се позволява да се занимават с деца, тъй като според него те страдат от болест, която не би могла да се излекува само с "добра воля".

Скандалът в Белгия се разрази, след като сформирана от самата църква специална комисия за разследване на сексуални посегателства на прелати срещу деца през 60-те и 70-те години на миналия век, пусна доклада си в интернет. В него бяха изнесени над 480 случая на сексуални посегателства както срещу малки момчета, така и срещу момиченца, в които са замесени 91 свещеници.
Междувременно високопоставен представител на Ватикана не изключи папата да реши провинилите се свещеници да бъдат отлъчени от католическата църква. Ако това стане, няма да има никаква пречка те да бъдат съдени за педофилия от граждански съд.

Днес Папата започна четиридневна визита във Великобритания със среща с кралица Елизабет Втора в двореца Холируд хаус в Шотландия. На летището той беше посрещнат от принц Филип. 

Папата призна пред репортери, че е наясно с обществената съпротива срещу пристигането му на острова. По думите му Великобритания отдавна е известна с противопоставянето си на католицизма, но е и страна с традиции в толерантността.

Папа Бенедикт Шестнайсети беше посрещнат топло от британската кралица и глава на англиканската църква Елизабет Втора в замъка Холирудхаус в Единбург, предаде Асошиейтед прес.

Кралицата беше облечена със сиво-синьо палто до коленете и шапка и ръкавици в същите цветове, а гайдари в карирани шотландски дрехи маршируваха пред погледите на хиляди хора под осеяното с облачета синьо небе. Самият Бенедикт също преметна шал от шотландско каре и премина с папамобила по улиците на Единбург.
Кралицата каза на Бенедикт, че посещението му е припомнило на всички британци за общото християнско наследство и изрази надежда, че отношенията между англиканската и католическата църква ще се задълбочат. "Знаем от опит, че с искрен диалог старите подозрения могат да бъдат преодолени и да се насърчи взаимното доверие", заяви Елизабет Втора.
Папата също отдаде дължимото на общото християнско наследство на католици и англикани и заяви, че с посещението си иска да протегне "приятелска ръка" на британския народ. Бенедикт подчерта, че уважението към истината и справедливостта, към милостта и благодетелността на предците на кралицата са породени от вярата, която продължава да бъде могъщ извор на добрина в Обединеното кралство.

Вижте снимки от визитата на Папата във Великобритания