Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отлага сватбата си заради пандемията от Covid-19, съобщиха медии в Белгия.

Уточнява се, че Мишел е предвиждал да сключи утре брак с дългогодишната си приятелка, от която има три деца. Сватбата е била насрочена в градче в южната част на Франция, където Мишел има къща.

Заради преценката на белгийското министерство на външните работи, че тази част от Франция е опасна и в т. нар. "оранжева" зона за зараза с новата болест, както и препоръката след завръщане в Белгия пътувалите да се подложат на изследване и карантина, Мишел е решил да отложи тържеството за друга дата.

Медиите отбелязват, че в качеството си на председател на Европейския съвет той не може да си позволи да стои в карантина. По-рано тази седмица говорител на Европейската комисия заяви на пресконференция, че еврокомисарите, които не спират да пътуват между държавите в ЕС, следват изискванията на здравните власти, когато се връщат в Брюксел. Това предполага, че след като пристигнат в Белгия, ако са посетили страна от "оранжевата" или "червената" зона, те се самоизолират за две седмици и се подлагат на изследване.