Подбраните за хаджа мюсюлмански вярващи започнаха традиционното поклонение в Мека, което тази година протича в съвсем ограничен формат и при спазване на множество санитарни предпазни мерки заради пандемията от коронавируса, предаде Франс прес.

Събрани на малки групи, всяка от тях със свой водач, вярващите започнаха ритуалите на поклонението със седем обиколки на Черния камък Кааба в Голямата джамия на Мека, показват предавани на живо кадри от саудитските телевизии.

Поклонниците носят маски и спазват разстояние помежду си. Те обиколиха в индийска нишка кубичния камък, към който се обръщат мюсюлманите от цял свят по време на молитва, под зоркия поглед на полицаи и други официални лица.

Снимка: АР/БТА

Получава се ярък контраст между тези малки групички насред огромната джамия и обичайната тълпа от поклонници, които в предишни години изпълваха Голямата джамия по същия повод, отбелязва АФП.

Тази година чуждестранните журналисти не получиха разрешение да отразяват хаджа, който обикновено е световно медийно събитие.

Снимка: АР/БТА

Саудитска Арабия съобщи, че тази година на поклонението ще бъдат допуснати само 1000 пребиваващи в кралството поклонници, а според местни медии този брой е 10 000. Това е съвсем малка част от двата милиона и половина мюсюлмани, които дойдоха на хаджа миналата година.

Снимка: АР/БТА

Малцината одобрени за тазгодишния хадж са тествани за вируса и се самоизолираха в хотелски стаи в Мека ден преди поклонението.

Снимка: АР/БТА

Новите технологии превземат ритуалите за поклонението

Амр ал Мадда, ръководителят на планирането в министерството на хаджа, помогна да се внедри най-съвременната технология в поклонението, като термални скенери и електронни карти за самоличност.

"Технологията е скритият ни коз за развиването на целия процес на хаджа", каза Ал Мадда, който е инженер по електроника с докторска степен по роботика и изкуствен интелект.

По думите му е предприета всяка възможна мярка, за да гарантираме, че този хадж ще приключи с нула случаи на Covid-19 и с нула смъртни случаи сред дошлите за поклонението.

Снимка: АР/БТА

Преди още да влязат в Мека, поклонници получават гривни от саудитското здравно министерство, с които се следи придвижването им и се гарантира спазване на задължителната карантина. Термални скенери се използват на всички свети обекти, за да се следи температурата на посетителите.

Поклонниците се събират на групи от двайсетина души. След това водач на групата ги насочва през целия хадж до всяко отделно местоназначение в определено време, за да се избегнат струпвания на хора на места като Голямата джамия, където мюсюлманите обикалят Кааба и вървят по път, прокаран от жената на пророка Ибрахим /Авраам/, Агар, която според мюсюлманите е тичала между два хълма в търсене на вода за умиращия си син.

Снимка: АР/БТА

Докато прекарват целия четвъртък в молитви и покаяние на планината Арафат, където пророкът Мохамед е изнесъл последната си проповед преди 1400 години, поклонниците ще носят високотехнологични карти за самоличност, които са свързани с приложение в телефоните им.

Картата и приложението позволяват на правителството лесно да следи поклонниците, които пък с тях могат да се свързват с водача на групата си и да поръчват конкретна храна.

Картата съдържа личните данни на поклонника, здравословното му състояние, адреса му на пребиваване и други свързани с хаджа подробности. Ал Мадда каза, че в бъдеще в картите ще се инсталира устройство за следене на придвижванията на отделни поклонници. Този тракер ще се управлява от контролна зала и може да се ползва като платежно средство вместо пари.

Поклонниците получават и специално облекло, което да носят по време на хаджа, съдържащо сребърни наночастици, които помагат за убиване на бактерии и правят дрехите водоустойчиви. Ал Мадда каза, че това е предпазна мярка, "дори да няма почти никакво влияние" или да има минимална вероятност "да подобри здравословното състояние".

Всичко това е част от специалното отношение към поклонниците тази година. Саудитското правителство поема други екстри - всички ястия, хотелския престой, транспорта и лечението. Обикновено хаджът може да струва по няколко хиляди долара на поклонниците, които пестят цял живот за това пътуване.

Тази година за пръв път от почти век на саудитско управление на Мека хора извън кралството няма да участват в петдневния хадж, който всеки мюсюлманин е длъжен да извърши поне веднъж в живота си.

Ал Мадда, който е член на комитета по планирането на хаджа, каза, че допускането на хора от чужбина в Саудитска Арабия е щяло да създаде всеобщ здравен риск.

Две трети от тазгодишните поклонници са чужденци, които вече пребивават в Саудитска Арабия измежду 160-те различни националности, които обикновено са представени на хаджа. Другата трета са саудитски здравни работници и служители на силите за сигурност.

Всички поклонници е трябвало да са на възраст между 20 и 50 години, без терминални заболявания и без симптоми на коронавируса.

Всяка година хаджът създава огромно логистично предизвикателство за саудитските власти. През 2015 г. при масова блъсканица загинаха над 2400 души.

Мерките за контрол на тълпата изискват употреба на хиляди камери и служители на силите на реда за координиране на движението на над 2,5 милиона души, които са натъпкани нагъсто по тесните улици и пешеходни пътеки на Мека и Мина.

Технологията за лицево разпознаване и други високотехнологични охранителни системи трябва да са достатъчно развити, за да се идентифицират отделните поклонници, които носят почти еднакви бели хавлиени дрехи.

"За нас безопасността е на първо място. Използваме технология, за да гарантираме, че тези услуги и предпазни мерки се осигуряват с най-високи стандарти", каза Ал Мадда.