Около 3,5 милиона жители на Югоизточна Франция останаха днес без телевизия и радио в резултат на палеж близо до Марсилия, на съоръжение на компанията "Теледифюзион дьо Франс" (TDF), осигуряваща радио и телевизионни услуги, предаде Франс прес.

Престъпният характер на пожара е безспорен, каза за АФП регионалният директор на TDF Патрис Барга, който посочи, че има следи от взлом.

Пожарът е избухнал миналата нощ в залата за излъчване и се е разпространил по кабели, съобщиха пожарникарите. Огнеборците също споменаха вероятността от проникване и от злонамерен акт. Прокуратурата в Екс ан Прованс е започнала разследване.

След пожара излъчването на 25 от общо 30 канала на TNT (цифрова наземна телевизия) и 19 радиостанции беше прекъснато в голяма част от обслужваната територия. Обектът, по чиято фасада има черни следи от пламъци и дим, има и антени за мобилни телефони.

Само радио- и телевизионните антени обслужват 2,6 милиона жители и захранват други предаватели в региона, така че реално засегнатите потребители са още повече. Това е един от най-важните ни обекти, ключов център с важна зона на покритие заради разположението му на голяма надморска височина, каза регионалният директор.

Поставен през 1954 г.на върха на планина на 600 метра надморска височина, обектът е най-важният за TDF в Югоизточна Франция и втори по важност за страната като цяло.

През последните месеци във Франция бяха подпалени няколко релейни антени, предназначени за 5G мрежата. Тези акции често са дело на активисти на крайната левица или от противници на 5G мрежата, отбелязва АФП.