Един човек е бил задържан по подозрение, че е причинил пожара, който се разрази на турския остров Мармара, съобщиха от местната полиция.

Смята се, че палене на стърнищата в местността Чънарли е довело до пожара. Бурният вятър е раздухал пламъка към вътрешността на острова.

Девет часа продължи борбата с огнената стихия на остров Мармара, която бе овладяна едва към полунощ. Десетки пожарникари и спасителни екипи се включиха в гасенето на пожара, заяви валията на Балъкесир Ерсин Язъджъ.

По думите му от дима са пострадали са 30 души, сред имало и пожарникари. Пострадалите са били хоспитализирани в местната болница и вече са изписани, допълни той.

По информация на местните власти, печална е равносметката от огнената стихия - изпепелени били над 80 хектара площи, загинали са много животни. Изгорели са пет къщи и един микробус.

Продължава обследването на щетите с дронове от въздуха.

Пожарът причини силна паника сред населението и летовниците. Остров Мармара тези дни е пренаселен от почиващи, които прекарват там ваканцията за Курбан байрам. Съобщава се,че заради пожара много летовници напуснали острова.

Остров Мармара отстои на около 2,5 часа път по море от Истанбул. Той е най-големият от архипелага от седем острова в западната част на Мраморно море.

Поради наличието на много пансиони и сравнително евтини хотели островът е предпочитано място за курорт от работническата или средната класа.