Борис Джонсън и Джереми Хънт, съперници за британския премиерски пост, влязоха снощи в словесен сблъсък кой заслужава по-голямо доверие, че ще изведе успешно Великобритания от Европейския съюз. Това стана на телевизионни дебати, организирани само две седмици преди единият от двамата да спечели поста, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Джонсън има значителна преднина в надпреварата за приемник на Тереза Мей начело на Консервативната партия и правителството.

В хода на дебатите и от двамата няколко пъти беше поискано да докажат, че ще изведат Великобритания от ЕС на 31 октомври и ще защитят бизнеса от Брекзит без сделка.

Джонсън, бивш кмет на Лондон, заяви, че излизането на Великобритания от Евросъюза в срок, със или без споразумение за развода, е въпрос на "победа или смърт", отбелязва Асошиейтед прес.

Хънт каза, че е готов да отложи за кратко напускането, за да спечели одобрение за споразумение по условията за напускане, каквото според много икономисти е необходимо, за да се предотврати хаос в транспорта и доставката на вносни стоки.

Двамата спориха най-много за това ще напусне ли Великобритания ЕС на 31 октомври

Снимка: Getty images/Guliver photos

Джонсън нарече наследилия го на поста външен министър Хънт "пораженец", а Хънт обвини Джонсън, че определя "фалшив срок", за да удовлетвори амбицията си да бъде следващият премиер на Великобритания. Той попита Джонсън дали би подал оставка, ако не успее да изпълни обещанието си да спази крайния срок за Брекзит 31 октомври - въпрос, на който Джонсън отказа да отговори.

Не "победа или смърт", а дали Борис е на ("Даунинг стрийт") номер 10 е важното, нали?, каза Хънт.

Във втората част на дебата най-чувствителна бе темата за дипломатическия скандал между Лондон и Вашингтон, предаде БНР. Джеръми Хънт потвърди казаното вече от него, че осъжда обидите на Доналд Тръмп по адрес на Тереза Мей и че няма намерение да сменя посланик Тим Дарък, който, според изтекла информация, е нарекъл "некомпетентна" администрацията на Тръмп. Джонсън отказа да отговори пряко на въпроса дали осъжда Тръмп и дали ще остави посланика на поста му, след като по-рано Тръмп заяви, че не желае да работи с него.

Около 160 000 членове на Консервативната партия имат право да гласуват за партиен лидер на мястото на Тереза Мей.

Политическите наблюдатели смятат, че макар и като цяло Хънт да се е представил малко по-добре в дебата, това едва ли ще промени мнението на членската маса на Консервативната партия, сред която Джонсън е фаворит.

Бюлетините за вота вече са разпратени и мнозина вероятно вече са гласували, което означава, че снощните дебати са закъснели и ефектът им може да е ограничен, дори представянето на Хънт да е било убедително. Името на победителя ще бъде огласено на 23 юли.