Германски военнослужещи са били отстранени от германския гвардейски батальон след подозрения за сексуална агресия и за сформиране на крайнодясна група, предадоха световните агенции.

Обикновено военните от батальона участват в церемонии по посрещане на чуждестранни лидери, припомня Франс прес.

Първи разкрития по случая направи изданието "Шпигел". То съобщи за отвратителни ритуали по посвещение и за сексуални агресии срещу новобранци. Освен това свидетел е разказал, че в батальона се била формирала и крайнодясна група, включваща най-малко шест военнослужещи. Те се били кръстили "Шайката на вълците".

Лидер на тази група отправил расистки обиди срещу военни от чуждестранен произход. Друг представител на групата пък носил тениска с надпис, включващ цифрата 88 на гърдите и текста "Ние сме кафяви" на гърба. Цифрата 88 се асоциира с осмата буква от латинската азбука H и с нацисткия поздрав Heil Hitler (Хайл Хитлер).

Надписът на гърба пък се асоциира с това, че първоначално паравоенното крило на нацистката партия е носело кафяви униформи.

В последно време бе съобщено за случаи на военни с крайнодесни убеждения и това безпокои правителството на Ангела Меркел. Сред тези военни имаше и членове на специалните сили.

През юни батальон, разположен в Литва, беше отзован, след обвинения в расистко и антисемитско поведение.

Миналата година отряд от специални сили беше разформирован заради това, че членовете му откраднали голямо количество муниции и изпълнявали хитлеристки поздрав по време на празник.