Върховният съд на Малайзия осъди днес виетнамската гражданка Доан Тхи Хуонг на 3 години и 4 месеца затвор за действия, довели до смъртта на Ким Чен-нам, полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предадоха световните агенции.

Прокуратурата преквалифицира повдигнатото срещу виетнамката обвинение от умишлено убийство на увреждане на здравето по опасен начин. Въпреки че за подобно престъпление Доан Тхи Хуонг можеше да бъде осъдена по малайзийското законодателство на до 10 години затвор, тя получи присъда от 3 години и 4 месеца, тъй като се призна за виновна пред съда за умишлено увреждане на здравето на Ким Чен-нам.

Съдът също така реши да опрости една трета от присъдата й и да приспадне времето, прекарано от нея в затвора от февруари 2017 г. По този начина виетнамката ще може да бъде освободена от затвора през май тази година.

Миналия месец малайзийският съд оправда по делото за убийството на Ким Чен-нам 26-годишната индонезийка Сити Айсях, припомня Франс прес.

Полубратът на Ким Чен-ун - Ким Чен-нам, почина на 13 февруари 2017 г. на път за болницата от летището на Куала Лумпур. Според полицията преди смъртта си той се оплаквал от силен световъртеж и споменал, че някой нацапал лицето му с неизвестно вещество. Малайзийските власти съобщиха впоследствие, че вещество е било нервнопаралитичният агент Ве Екс (VX) - силно отровна версия на зарина, смятан за оръжие за масово унищожение.