Земетресение с манитуд 5 по скалата на Рихтер разлюля отново Турция. Трусът е регистрирано в 14:26 часа местно време (13:26 часа българско време), сочат данните на на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е на 62 километра от град Балъкесир и на 99 километра от Измир (Западна Турция), с дълбочина от 2 километра.

Миналата седмица южната ни съседка беше ударена от смъртоносно земетресение, при което загинаха 39 души, а над хиляда бяха ранени. Магнитудът на труса беше 6,8 по скалата на Рихтер.

Два дни след земетресението, местният сеизмолог проф. д-р Наджи Гьорюр пред Си Ен Ен Тюрк алармира, че се очакват трусове. 

"Източноанадолският разлом се разбуди, след като продължително време не бе активен. Възможно е областта Кахраманмараш също да бъде ударена от земетресение", заяви той. 

Именно проф. д-р Наджи Гьорюр в едно телевизионно предаване на 5 октомври 2019 г. бе прогнозирал, че очакват земетресение в района на Елязъг, където стана земетресението миналия петък. 

На 14 октомври пред Dir.bg и професор Емил Ботев от БАН потвърди думите му в интервю. Той също предсказа опасността. 

"И сега, при един среден период на повтаряемост на катастрофални земетресения - около 300 години (средно 270-290 г. е за България), не сме статистически в очакване на катастрофално земетресение, каквото например очакват колегите отдавна в Турция, в Истанбулския сегмент на този Северно-Анадолски разлом, който сработи с едно не много силно земетресение, също от порядъка на Пернишкото, преди около две седмици - 5.8 в района на Мраморно море", казва той пред Dir.bg

Земетресение с магнитуд от 5,1 по Рихтер е било регистрирано около 17.30 часа  в района на гръцкия остров Карпатос, разположен между Крит и Родос в южната част на Егейско море, съобщи в електронното си издание вестник "Катимерини".

Според предварителни данни на гръцкия институт по геодинамика, епицентърът е бил на 85 километра южно - югоизточно от Карпатос на дълбочина от 10 километра.