Американски федерален апелативен съд отмени смъртната присъда на атентатора от Бостънския маратон Джохар Царнаев, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Тричленното жури в 1-ви районен апелативен съд в Бостън постанови решението си повече от половин година след приключването на делото. Те потвърдиха обвинението, но наредиха предишната инстанция да разгледа отново делото, само за да се изясни какво наказание трябва да получи подсъдимият за престъпленията си, за които в Бостън може да бъде наложена смъртна присъда.

При нападението на 15 април 2013 г. загинаха трима души и бяха ранени над 260.

Адвокатите на Царнаев твърдяха, че интензивното медийно отразяване прави невъзможно провеждането на справедлив процес в Бостън. Те посочиха постове в социални медии, посочващи, че двама членове на журито са имали силни позиции още преди началото на процеса.

На заседание през декември апелативните съдии отделиха особено внимание на възможни признаци за предубеденост на журито. Те попитаха защо двамата членове на журито не са били освободени или не са им били зададени поне допълнителни въпроси, след като става известно за постовете им малко преди процеса.

Съдиите отбелязаха, че бостънският съд има отдавнашно правило, което задължава извършването на подобно проучване.

Царнаев беше признат за виновен по 30 обвинения, включително заговор и използване на оръжие за масово поразяване. Той излежава присъдата си в затвор с максимална сигурност в Колорадо. Брат му Тамерлан Царнаев загина в престрелка с полицията дни след като двамата детонираха импровизирани взривни устройства близо до финала на маратона. Нападението доведе до петдневна паника в Бостън.