Извършителят на атентата с камион в Стокхолм, който отне живота на петима души през април 2017 г., е бил нападнат в затвора, където излежава доживотна присъда. Това разкри днес шведската обществена телевизия СВТ, цитирана от Франс прес и БТА.

Нападението е било извършено от друг затворник на 2 август в строго охранявания затвор в град Кумла на запад от Стокхолм.

24-годишен затворник е успял да проникне в килията на 40-годишния Рахмат Акилов, затворил е вратата и му е нанесъл удари с юмруци, съобщи СВТ, позовавайки се на властите. Телевизията говори за акт на "отмъщение".

Не се съобщава нищо за състоянието на Акилов.

Полицията потвърди за атаката, без да даде подробности.

Акилов е радикализиран етнически узбек, последовател на "Ислямска държава", чиято молба за убежище в Швеция е била отхвърлена. Той прегази с камион хора на оживена пешеходна улица в шведската столица на 7 април 2017 година. През юни тази година бе осъден на доживотен затвор, макар че на практика получилите най-тежката присъда, предвидена в шведския наказателен кодекс, лежат средно по 16 години в затвора. Специалният столичен съд, който разглежда дела за тероризъм, се съобрази с искането на прокуратурата той да бъде експулсиран от Швеция, след като излезе от затвора.