Двудневната стачка на служителите на най-голямото лондонско летище "Хийтроу", която трябваше да започне в полунощ, бе отложена в последния момент поне с един ден, за да се даде повече време на преговорите, които се водят между управата на летището и синдикатите, предаде Асошиейтед прес.

Персоналът настоява за по-високо заплащане. На този етап синдикатът отхвърля насрещната оферта на управата за 7,3 процента постепенно увеличение за 2-годишен период. Той настоява освен това да се премахнат разликите в заплащането между служители, извършващи една и съща работа.

Ако стачката не бе отложена трябваше да бъдат отменени над 170 полета от "Хийтроу".

Вчера Министерството на външните работи /МВнР/ препоръчва българите да следят онлайн информацията за полетите на летище "Хийтроу" във връзка с обявената стачка на летището за 5 и 6 август, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

От там съветват българите да следят статуса на полетите и при необходимост да променят датите на вече закупените билети. МВнР информира, че посолството на България в Лондон е в контакт с представителството на авиопревозвача "България еър". Според информацията от българския превозвач не се очакват отменени полети от и за британската столица.

От пресцентъра уточняват, че ефективна стачка на техническия персонал на летището, освен на 5 и 6 август се очаква и на 23 и 24 август 2019 г. 

Междувременно над 100 полета бяха отменени в Хонконг, докато града се подготвя за обща стачка, която заплашва да парализира части от азиатския финансов център, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Най-малко 105 полета са отбелязани като отменени в списъка на хонконгското летище. Говорител на летището не съобщи причина за отмяната и заяви само, че пасажерите трябва да проверяват дали полетът им наистина ще излети.

Хаос обхвана и хонконгското метро, което е известно с ефикасността си. Активисти влязоха в станции на метрото и задържаха вратите отворени, за да попречат на вагоните да потеглят, предизвиквайки дълги опашки. Стигна се и до сблъсъци между ядосани пътници и протестиращи. Други пътници изразиха подкрепата си за протестиращите.

Главният администратор на Хонконг Кари Лам обяви, че ще проведе пресконференция по-късно днес.