Президентските избори в Полша се отлагат. Вотът трябваше да се проведе тази неделя - 10-ти май, по пощата. Съобщението направиха в социалните мрежи лидерът на управляващата партия "Право и Справедливост" Ярослав Качински и Ярослав Говин - председател на по-малката партия "Споразумение", съобщи БНТ.

В съвместна декларация двамата политици уточняват, че президентски избори няма да има на 10 май, а за провеждането им ще се търси първата възможна дата. Но резерви за вота в неделя имаше, преди да се вземе решението за отлагането му.

Елжбета Витек, председател на полския Сейм: Отправих запитване към Държавната избирателна комисия дали има готовност да проведе избори на 10 май. Отговорът, който получих, е, че това не е възможно.

Опозицията обвини управляващите, че поставят политическата изгода преди общественото здраве. Друга критика е за липсата на демократичен дебат по време на предизборната кампания. Изтъква се и невъзможността на опозиционните кандидати за личен контакт с избирателите на фона на силното присъствие в обществения живот на настоящия президент Анджей Дуда.

По конституция президентски избори в Полша трябва да се проведат най-малко 75 дни преди изтичането на мандата на действащия държавен глава. За Анджей Дуда тази дата е 6 август, което означава, че вот трябва да има не по-късно от 23 май.